Umflarea picioarelor și a picioarelor este frecventă în timpul sarcinii și, în cele mai multe cazuri, este o consecință fiziologică a modificărilor legate de creșterea fătului. Haideți să aflăm când este un simptom al unei probleme (foarte grave) și ce se poate face pentru a atenua acest disconfort.
Perioada de sarcină este însoțită de o serie de fenomene și stări care, inevitabil, trimestru după trimestru, o fac deosebit de obositoare și stresantă. De fapt, printre cele mai frecvente plângeri, pe lângă cele de oboseală, pofte, insomnie și dureri de spate, se numără picioarele și gleznele umflate.
A avea picioarele umflate în timpul sarcinii, mai ales pe măsură ce trec lunile, este normal și, în multe privințe, fiziologic. De cele mai multe ori, nu este o afecțiune care ar trebui să provoace îngrijorare, deoarece nu este un simptom al unei probleme de sănătate, nici pentru femeie, nici pentru copil. Cu toate acestea, este, fără îndoială, o afecțiune care poate deveni extrem de inconfortabilă și, ca atare, este important să știți cum să o gestionați și să o atenuați.
Picioarele umflate în timpul sarcinii: cauzele
De ce multe femei se confruntă cu picioarele umflate în sarcină pe măsură ce trec săptămânile de gestație? Aceasta este o afecțiune legată de acumularea de lichid (edem) în țesuturi. În timpul gestației vorbim de edem fiziologic tocmai în legătură cu o afecțiune care este normală în timpul sarcinii. Acumularea de lichide apare, mai ales spre sfârșitul sarcinii, când volumul uterului este mai mare, pentru că, în primul rând, organismul produce mai multe lichide pentru a susține creșterea fătului.
În același timp, volumul crescut al uterului generează o presiune mai mare asupra venelor din partea inferioară a corpului, ceea ce duce la o încetinire a circulației. Încetinirea fluxului sanguin determină o reducere a circulației sângelui de la membrele inferioare la inimă, motiv pentru care lichidele tind să se adune în părțile inferioare ale corpului (picioare, glezne și picioare, dar uneori și mâini și față) și să se infiltreze în țesuturile din jur.
În plus, modificările hormonale tipice sarcinii sunt, de asemenea, responsabile pentru această afecțiune. Glandele suprarenale, de fapt, provoacă retenția de apă din cauza producerii de cortizol și aldosteron.
Picioare umflate în timpul sarcinii: când să ne îngrijorăm
Deși edemul fiziologic este cea mai frecventă cauză a picioarelor umflate în sarcină, aceasta rămâne o afecțiune care nu trebuie subestimată, mai ales dacă apare brusc și/sau împreună cu simptome și disconfort mai grave.
Picioarele și membrele inferioare umflate pot fi, de asemenea, un semn de preeclampsie, cheaguri de sânge, tromboză venoasă profundă, insuficiență cardiacă peripartum și celulită.
Este important de reținut că edemul fiziologic este, în general, gradual, crește atunci când este cald, tinde să se agraveze spre sfârșitul zilei și este același la ambele picioare. În absența acestor elemente sau dacă picioarele umflate în timpul sarcinii provoacă dureri sau chiar un disconfort mai invalidant, este esențial să vă consultați medicul cât mai curând posibil.
Semnele de alarmă care trebuie monitorizate includ o tensiune arterială de 140/90 mmHg sau mai mare, umflături bruște, umflături pe un picior sau pe gambă, umflături însoțite de roșeață și febră, dar și apariția durerilor în piept, dificultăți de respirație, convulsii, tremurături și dureri de cap bruște.
În aceste cazuri, medicul întocmește o anamneză pentru a înțelege cât mai multe despre condițiile în care au apărut picioarele umflate și efectuează controale și examinări pentru a exclude (sau confirma) afecțiuni mai grave și mai îngrijorătoare.
Remedii pentru picioarele umflate în timpul sarcinii
În cazul în care cauza picioarelor umflate în sarcină este patologică, trebuie, bineînțeles, să se urmeze instrucțiunile medicului privind tratamentul și monitorizarea unei afecțiuni riscante pentru gestație și sănătatea femeii. În cazul afecțiunii fiziologice, care este cea mai frecventă, este în schimb posibil să se urmeze anumite măsuri care pot, pe de o parte, să reducă disconfortul și, pe de altă parte, să prevină manifestările sale mai grave.
În primul rând, este util să se evite statul în picioare prea mult timp și consumul de cofeină (cafea, ceai și alte băuturi care o conțin), deoarece este o substanță diuretică. Totodată, este important să purtați încălțăminte, șosete și haine confortabile, să vă odihniți cu picioarele în sus și să dormiți pe partea stângă, să beți multă apă și să stați într-un loc răcoros.
Pentru a reduce disconfortul picioarelor umflate în timpul sarcinii, sunt utile și activitatea fizică (cum ar fi mersul pe jos și înotul), masajele pentru îmbunătățirea circulației sângelui și exercițiile specifice pentru picioare (îndoirea, întinderea și întoarcerea fiecărui picior).