Varicele, cunoscute și sub numele de vene varicoase, nu sunt o afecțiune estetică, ci reprezintă, în toate sensurile, o patologie a sistemului circulator. În acest articol vom aprofunda simptomele, cauzele și tratamentul.
Ce sunt venele varicoase
Varicele de la nivelul membrelor inferioare sunt un semn al insuficienței venoase, care este o patologie cronică și progresivă de care suferă 35% din populație, predominant femei.
Ele se caracterizează prin dilatarea venelor din cauza pierderii progresive a funcției valvelor care se află în interiorul lor și care permit circulația sângelui de la periferie către inimă.
În aceste condiții, sângele tinde să stagneze, provocând, în funcție de caz, diverse simptome până la complicații care pot fi flebite sau ulcerații cutanate. Acest lucru evidențiază modul în care venele varicoase, care sunt uneori considerate o problemă estetică, sunt de fapt o problemă clinică și funcțională care nu trebuie subestimată.
Principalele cauze ale varicelor sunt multiple, dar printre cele mai frecvente putem indica
- familiaritatea
- utilizarea de contraceptive
- sarcinile
- statul prelungit în picioare
- excesul de greutate
- stilul de viață sedentar.
- Vene varicoase: Cum să le diagnosticați
- Odată cu apariția unor simptome precum greutate, mâncărimi, edeme, înroșirea, decolorări ale pielii, flebite sau ulcerații, este necesară efectuarea unui examen de specialitate în timpul căruia se realizează un ecocolodoppler care, pe lângă confirmarea semnelor evidente, indică gravitatea bolii venoase sau alte probleme mai interne ale venelor care nu sunt vizibile la o simplă evaluare clinică.
Ecocolodopplerul se efectuează cu pacientul întins și apoi pentru studiul hemodinamic cu pacientul în picioare.
Cum poate fi tratată insuficiența venoasă
Atunci când examenul și ecocolordopplerul duc la un diagnostic precis, se prezintă două căi:
prima, în absența varicelor sau a refluxului major al venelor safene, constă în prescrierea unor ciorapi elastici adecvați la gravitatea patologiei venoase și a unor medicamente, numite flebotonice, care acționează asupra pereților venelor, întărindu-i și întârziind în timp evoluția bolii venoase și/sau varicoase;
a doua este intervenția chirurgicală în cazul varicelor sau al insuficienței severe a venei safene.
Intervenția pentru venele varicoase: ce trebuie să știți
Intervenția are, în aproape toate cazurile, o abordare minim invazivă sub anestezie locală, dar cu asistența medicului anestezist.
În etapa preoperatorie, se trasează cu un marker pe piciorul care urmează să fie operat; se trasează, de asemenea, un traseu adecvat pe baza unui studiu pe care chirurgul operator l-a efectuat el însuși în timpul vizitelor anterioare.
În prezent, există numeroase proceduri care combină microchirurgia venelor varicoase și a venelor safene cu tratamente endovasculare. Cea mai simplă procedură endovasculară, care este mai puțin invazivă și nu necesită anestezie pentru a fi efectuată, închide venele cu o injecție de substanțe sclerozante sub formă de spumă. Strategia cea mai puțin invazivă în mod absolut este întotdeauna cea care duce la recuperarea unei părți din stocul de vene, punând în aplicare proceduri conservatoare și nedemolatoare.